Hoofdstuk 13: Drugs en andere verslavingen

Wanneer een persoon pijn lijdt of depressief is, of zich op een andere manier niet prettig voelt, dan zal hij vroeg of laat ontdekken dat drugs deze klachten onderdrukken. Dit geldt ook voor klachten die "psychosomatisch" zijn. Psychosomatisch betekent dat het verstand het lichaam ziek maakt.

Hetzelfde principe geldt voor andere type verslavingen. Activiteiten als gokken, computerspelletjes spelen of porno kijken kunnen intense gevoelens oproepen en zo de klachten onderdrukken, of op zijn minst de aandacht afleiden van de klachten.

Maar deze oplossingen doen de klacht niet verdwijnen. Ze verbergen de klacht alleen. Zodra de drugroes weg is, of de afleidende activiteit beeindigd wordt, dan komt de oorspronkelijke klacht weer terug. Soms zelf intenser dan voor het gebruik van de drug of afleidende activiteit. Dus de persoon voelt zich genoodzaakt om weer naar de drug of afleidende activiteit te grijpen, en zo ontstaat vroeg of laat een verslaving. De persoon wordt langzaam afhankelijk van de drug of activiteit om het leven aan te kunnen.

De oplossing voor de verslaving ligt in het oplossen van de onderliggende klacht. Tijdens de assessment zal de auditor vragen: "voordat de verslaving begon, had je ergens last van?" of "waar is de drug (of andere verslaving) een oplossing voor?" Dit heet een prior assessment (prior betekent voorafgaand en verwijst naar de klacht waar de verslaving het gevolg van is).

Daarnaast kan het gebruik van de drug of ander verslavende middel ook andere dingen inkeyen. Een drug is in feite een vergif voor het lichaam en elk gebruik ervan vormt zelf een klein engram, dat aan kan sluiten op een al bestaande keten. Geregelde druggebruikers hebben vaak een slechter geheugen, en leven soms half in een schijnwereld door alle plaatjes die afkomstig zijn door het druggebruik, of ingekeyed zijn door het druggebruik.

Daarom is het belangrijk dat het middel zelf ook voorkomt in de assessment. Naast de prior-assessment zal de auditor vragen stellen van het type "is er een (emotie/sensatie/gevoel/pijn/attitude enzovoort) verbonden aan het gebruik van (de specifieke drug of andere verslaving)?"

Waar gebeurd verhaal: een man kwam bij een R3R counselor voor sessies. Hij rookte al jaren wiet, net zoals al zijn vrienden. Hij deed dat om bepaalde onprettige emoties te onderdrukken. Er werd een prior assessment gedaan, en er werden een paar Meter-reacties gevonden. De bijbehorende ketens werden geauditeerd, en de man stopte daarna met wiet roken. Hij "had het niet meer nodig". Zijn vrienden waren verbijsterd.


Andere pogingen om klachten op te lossen

Naast drugs worden er van oudsher nog veel andere methoden gebruikt om klachten op te lossen. Voorbeelden zijn (zelf)hypnose, mantra`s, rituelen, en sommige soorten van gebed of meditatie. Ook het gebruik van deze methoden kan compulsief worden, waarbij de client de methode keer op keer moet gebruiken om het leven aan te kunnen.

Net zoals drugs lossen zij meestal het onderliggende probleem (het geladen plaatje) niet op, maar onderdrukken het alleen. 

En net zoals bij drugs kan een auditor hier een prior-assessment op doen, om de onderliggende ketens te vinden en te auditeren.

 vorige hoofdstuk    home    volgende hoofdstuk