Hoofdstuk 4: Ketens

Een keten is een serie geladen plaatjes van soortgelijke ervaringen. Een keten bevat engrammen, secondaries en locks.

Voorbeeld van een keten:

plaatje 1:  een engram waarbij de persoon op het hoofd getroffen wordt door een slaghoutPlaatje 2: Een secondary. Dezelfde persoon verliest een slaghout door diefstalPlaatje 3:  Een lock. Dezelfde persoon ziet een slaghout en wordt herinnerd aan de klap en het verlies.De keten bestaat nu uit drie plaatjes: een engram, een secondary en een lock.De keten kan nog langer worden. Meer locks, secondaries en engrammen kunnen aan deze keten toegevoegd worden:
Stel dat deze persoon zijn hoofd bezeert op dezelfde plek als waar hij geraakt was met het slaghout, dan wordt dat engram ook aan de keten toegevoegd:


Nu zit hij met een keten van vijf plaatjes. De jaren verstrijken en de keten zou er op een gegeven moment zo uit kunnen zien:


Grote kans dat hij last heeft van migraine.

Het eerste engram op de keten heet het basisengram. Dit is belangrijk in de counseling, aangezien het basisengram het engram is dat de rest van de keten op zijn plaats houdt. Een secondary heet secondary (=secundair) omdat het afhankelijk is van een vroeger engram met soortgelijke inhoud, maar met echte pijn en/of bewusteloosheid. Dit is de reden waarom pijnlijke emoties ook echt lichamelijk pijn kunnen doen. Pijnlijke emoties hechten zich aan vroegere engrammen met soortgelijke inhoud, en dat engram is dan de bron van de lichamelijke pijn bij de emotie.

vorige hoofdstuk    home    volgende hoofdstuk