Hoofdstuk 3: Soorten mentale plaatjes

Laten we eens gaan kijken naar de verschillende soorten plaatjes met lading.


Een engram:

Een engram is een mentaal beeldplaatje (opname) van een moment van lichamelijke beschadiging. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een harde klap, een ziekte, of een vergiftiging. Een engram heeft altijd pijn en/of bewusteloosheid in zich.


Een secondary:

Een secondary is een mentaal beeldplaatje van een moment van ernstig en schokkend verlies of dreigend verlies, dat onprettige emotie bevat, zoals boosheid, angst, verdriet, apathie of "doodsheid".
Een lock:

Een lock is een mentaal beeldplaatje van een ervaring waarin iemand bewust of onbewust herinnerd werd aan een secondary of engram. De lock zelf bevat geen klap, brandwond of botsing en is beslist niet de hoofdoorzaak van onprettige emotie. Hij bevat geen bewusteloosheid. Hij kan een gevoel van pijn of ziekte enzovoort bevatten maar is er zelf niet de oorzaak van.In dit voorbeeld is een meisje ooit een keer zo misselijk geworden van een taart eten dat ze er een engram aan over gehouden heeft. Nu ziet ze een andere taart. Hierdoor wordt zij herinnerd aan de eerdere keer waarop ze ziek geworden was van de eerdere taart. Het engram komt naar het heden en zorgt dat ze zich weer ziek voelt, al heeft ze nog geen hap genomen van deze nieuwe taart.


Een engram kan een grote invloed hebben op het lichaam. Zo kan het de lichamelijke gevoelens en pijnen weer terugbrengen die bijna net zo sterk aanvoelen als op het moment waarop het engram oorspronkelijk gevormd werd. Sommige wonden blijven nog pijn doen lang nadat de lichamelijke schade genezen is. Deze pijn komt niet van het al genezen lichaam, maar is simpelweg een opname, het mentale beeldplaatje van het moment van verwonding, dat is blijven hangen op de plek waar vroeger de wond zat.

Een engram heeft zelfs het vermogen om iemand daadwerkelijk ziek te maken, of de natuurlijke genezing van een ziekte of verwonding te vertragen.