Hoofdstuk 2: Het verstand - wat is het?

Laten we het verstand eens gebruiken. Doe uw ogen dicht en denk een paar tellen aan een kat. Zag u een kat?


Was het een kat die u zelf wel eens gezien hebt? Of een getekende kat? Of een kat die u op televisie gezien hebt?

Het maakt niet uit of het plaatje wazig of scherp was. Of in kleur of in zwart-wit. Of het een stilstaand plaatje was of een levende, bewegende kat. Feit is dat je een herinnering uit het verleden naar het heden kunt halen in de vorm van een plaatje.
Dit is waar het verstand voor een groot deel uit bestaat: een omvangrijke verzameling plaatjes.


Het tijdspoor

Het tijdspoor is de verzameling plaatjes van alle momenten die je in je leven meegemaakt hebt.

 

De plaatjes zijn exact gedateerd en bevatten alle waarnemingen die je op dat moment had: wat je toen zag, wat je toen hoorde, wat je toen voelde, wat je toen rook enzovoort. Het is een soort 3-dimensionale film met alle percepties.


Niet iedereen kan deze informatie even goed of gemakkelijk terugroepen (dit kun je met oefening verbeteren), maar alle informatie is aanwezig op het tijdspoor.

Het verstand is voortdurend bezig met het vergelijken van plaatjes, om dingen te herkennen, om dingen te voorspellen of nieuwe plannen te maken:
Maar niet alle plaatjes op het tijdspoor zijn van neutrale of prettige ervaringen. Er zijn ook plaatjes van onprettige ervaringen geweest en die bevatten vaak nog lading.

LADING is een verzamelterm voor (onder andere)
hevige negatieve emoties, verzet tegen lichamelijke pijn, verzet tegen een ongewenste situatie, en besluiten die je onder normale omstandigheden niet zou nemen.

Stel nu dat deze vrouw toen ze klein was een nare ervaring heeft gehad met een hond:


Dit is een voorval met zware lichamelijke pijn aan haar arm, en ongetwijfeld met emoties zoals angst.

Deze lading is blijven plakken aan het plaatje van deze gebeurtenis en kan haar beinvloeden wanneer het plaatje weer naar het heden komt, bijvoorbeeld omdat ze eraan herinnerd wordt wanneer ze een andere hond ziet:Het is mogelijk dat deze nare gebeurtenis zo lang geleden is dat de vrouw het allang vergeten is. Maar herinneringen met lading die vergeten zijn, zijn niet weg. Ze blijven aanwezig ergens diep in het verstand en kunnen ooit weer met volle kracht naar het heden komen.

Het verstand werkt voor een groot deel automatisch, en een plaatje van het verleden kan onbewust naar het heden komen wanneer iemand in een situatie komt die lijkt op de situatie in de oude gebeurtenis.


De oude lading komt met het oude plaatje mee naar het heden en beinvloedt haar automatisch. Ze hoeft zich nauwelijks bewust te zijn van de aanwezigheid van de hond in de bovenstaande tekening om toch last te hebben van de pijn en emoties die afkomstig zijn van het oude plaatje.

Vorige hoofdstuk    home    Volgende hoofdstuk